Het ultieme misleidende product:
hoe legale misleiding van de consument doorgaat
Onbegrijpelijke voedingswaarde-informatie
Aan de hand van onrealistisch kleine porties en twijfelachtige 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheden' berekenen fabrikanten de hoeveelheden zout, suiker en vet in een product. De industrie heeft deze verwarrende voedingswaarde-informatie (GDA) zelf ontwikkeld om de Europese introductie van het Britse 'verkeerslichtsysteem' te voorkomen. Met dit heldere systeem zou je in één oogopslag zien dat dit ‘fitness’-product een ware suikerbom is.
Verborgen genetische manipulatie
Op de verpakking van dierlijke producten als vlees, melk of eieren staat niet of deze dieren genetisch gemanipuleerd voer hebben gegeten. Ook op bijvoorbeeld melkchocola vind je deze informatie niet terug. Consumenten kunnen bij veel producten dus niet kiezen voor gentechvrij voedsel.
Misleidende voedings- en gezondheidsclaims
Zelfs op suikerbommen (zoals snoep en frisdrank) mag een voedings- of gezondheidsclaim staan, als de fabrikant maar wat vitaminen of mineralen toevoegt. Ook marketingtermen als 'fitness' of 'verantwoord' mogen vrij gebruikt worden.
Misleidende 'clean labels'
Ze beloven de consument een 'natuurlijk' product. Toch mag de fabrikant hierin aroma gebruiken dat in een laboratorium is gemaakt uit schimmels. En een kleurstof op basis van geplette luizen. Niet echt wat je als consument associeert met 'natuurlijk'.
Verborgen dieren
De aroma's én de kleurstof in dit product bevatten dierlijke bestanddelen. Veel producten bevatten dierlijke stoffen zonder dat dit (duidelijk) op het etiket hoeft te staan. Consumenten die zulke stoffen willen mijden worden zo in het ongewisse gelaten.
Kleine lettertjes
De minimale lettergrootte op verpakkingen is volgens de nieuwe verordening slechts 1,2 mm (gemeten voor de hoogte van de kleine letter 'x'). Op kleine verpakkingen is 0,9 mm zelfs al voldoende. Voor veel ouderen en slechtziende consumenten is dat zonder loep onleesbaar.
Misleiding met ingrediënten
De afbeelding en de naam suggereren dat hier veel frambozen in zitten. Zolang de fabrikant een ministukje framboos toevoegt, is dit volkomen legaal. En als een fabrikant ‘serveertip’ op de verpakking vermeldt, dan mag hij zo veel frambozen in het schaaltje leggen als hij wil.